Arduino, açık kaynaklı ve elektronikle ilgisi olan her insanın kolayca kullanabileceği bir platformdur. Birçok sensör ve sinyallerin birleşimi ile oluşan bu fiziksel platform ile ışık yapıp söndürmek gibi basit temalı projelerden, motor çalıştırıp yönlendirme ile hareket eden projelere kadar birçok çalışma yapılabilir. Bütün bu proje fikirleri tamamen üretici kişinin hayal gücüne bağlı olup, açık kaynaklı bir platform olmasından ötürü mevcut projelere eklenilecek yeni yöntem ve buluşlarla daha özgün çalışmalar üretilebilme imkânı sunar.
Uygulayarak öğrenme yönteminin günümüzdeki en popüler hali olan Arduino platformu, mühendislerden bu alan ile hiçbir ilgisi olmayan insanlara kadar herkesin kullanabileceği basit ve eğlenceli bir yapıya sahiptir.
Arduino kartı, üzerinde mini bilgisayar olarak tanımlanmış bir mikrokontrolcü barındırıp giriş/çıkış bağlantılarının kontrolünü yaparak, yazılacak programın akışını sağlar. Arduino Giriş/Çıkış (Input/Output) kartı barındırır ve Processing dili tabanlıdır.
Arduino tek başına etkileşimli projeler oluşturmada kullanılabileceği gibi, bilgisayar ortamından gelen kodlar ile de farklı çalışmalar yapılabilir. Macromedia Flash, Max/MSP, , Processing gibi birçok farklı yazılım ile çalışmalar sürdürülerek yeni geliştirmeler yapılabilir.
Hazır üretilmiş Arduino kartları, kullanıcıları için satışa sunulmaktadır. Hazır kart kullanmak istemeyen kullanıcılar için gerekli üretimi sağlayabilecekleri donanım tasarımı ile ilgili bilgiler de mevcuttur. Hatta yeni kart oluşturan kullanıcılar bunların satışını da gerçekleştirebilir. Donanımında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560 vb.) bulunan Arduino kartlarının diğer devrelerle bağlantı kurabilmesi için yan elemanları da bulunmaktadır.
Açık kaynak kodlu (Open Source) Arduino kartları yukarı da bahsedildiği gibi, geniş ve geliştirilmeye açık bir donanım/yazılım mimarisine sahiptir. Tamamen açık bir devre tasarımına sahip olan Arduino kartlarının geliştirmesi Arduino IDE ile yapılabilir. Bağımsız çalışabilme imkânı sunan bu platform MacOS, Linux ya da Windows’ta özgürce proje geliştirme olanağı sağlar.
Arduino bir mikro işlemci değildir. Fakat mikroişlemciler Arduino’da rahat kodlama ve geliştirmelere ortam hazırlar.
Sorularınız için lütfen e-posta veya yorum seçeneği ile iletişime geçin.
Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere :).
Comments